Shell, een van ’s werelds toonaangevende energiebedrijven, streeft ernaar om tegen 2050 over te stappen op een energiebedrijf met netto-nul emissies. Om dit doel te bereiken, richt Shell zich op het worden van een belangrijke leverancier van duurzame Low Carbon Fuels (LCF), met name in uitdagende sectoren zoals de luchtvaart. Aangezien elektrische en waterstofvoortstuwingstechnologieën naar verwachting pas in 2040 op grote schaal in de luchtvaart zullen worden toegepast, biedt Sustainable Aviation Fuel (SAF) de meest haalbare oplossing op korte termijn voor het verminderen van luchtvaartemissies.
Shell erkende Nederland als een veelbelovende locatie voor SAF-productie en wilde het potentieel verkennen van de verwerking van grondstoffen zoals houtachtige biomassa en landbouwafval in de regio. De beschikbaarheid en distributie van deze grondstoffen in Nederland en de buurlanden moeten echter volledig in kaart worden gebracht, wat een uitdaging vormt voor de strategische planning van Shell.
Graduate Consulting werkte samen met Shell om een gedetailleerde beoordeling te geven van de huidige en toekomstige beschikbaarheid van deze kritieke grondstoffen. Door belangrijke leveranciers te identificeren en de potentiële toeleveringsketens te analyseren, hielpen we Shell de kansen voor SAF-productie in Nederland in het komende decennium te identificeren. Dankzij onze inzichten kon Shell een duidelijk pad voorwaarts uitstippelen, waardoor het bedrijf zijn SAF-ambities kon waarmaken en een bijdrage kon leveren aan de duurzame toekomst van de luchtvaart.