AkzoNobel, een leidende multinational in de verf- en coatingsindustrie, is toegewijd aan het handhaven van zijn positie als een duurzame producent. Een aanzienlijk deel van de CO2-voetafdruk in poedercoating vindt plaats tijdens de uithardingsfase. Om dit aan te pakken, had AkzoNobel als doel een gebruiksvriendelijke tool te creëren die de CO2-voetafdruk en kostengevolgen modelleert, en duidelijke, uitvoerbare inzichten biedt met minimale invoer van de gebruiker om duurzame praktijken te bevorderen.
De eerste fase van het project richtte zich op het identificeren en beoordelen van de belangrijkste factoren die het energieverbruik in het poedercoatproces beïnvloeden. AkzoNobel leverde relevante productinformatie, aangevuld met onderzoek, klantinterviews en consultaties met branche-experts. Deze bevindingen werden gevalideerd in nauwe samenwerking met AkzoNobel en zijn klanten, wat leidde tot de ontwikkeling van een initieel model dat de verschillen in CO2-voetafdruk en kosten vergeleek met de huidige marktstandaard.
Naarmate het project vorderde, werd het model verfijnd om beter rekening te houden met variabelen uit de echte wereld, zoals verschillende energiebronnen en oven types die tijdens het uitharden worden gebruikt. Dit omvatte bezoeken ter plaatse aan fabrieken en verdere validatie door middel van bijeenkomsten met klanten. Het model werd verder geoptimaliseerd om nauwkeurigere en praktischere resultaten te leveren, zodat het naadloos kon worden geïntegreerd in de werkprocessen van AkzoNobel.
In de laatste fase werd het model afgerond en ontwikkeld tot een IT-tool voor eenvoudig gebruik door de klanten van AkzoNobel. Deze tool zal uitgebreide inzichten bieden in CO2-uitstoot en potentiële kostenbesparingen, ter ondersteuning van de duurzaamheidsdoelstellingen van AkzoNobel en om klanten in staat te stellen weloverwogen, milieuvriendelijke beslissingen te nemen in hun coatingprocessen.